Rijtechniek
Hier zal ik uitleggen wat de rijtechniek is in het terrein. Het merendeel van de mensen koopt een terrein wagen en komen daar nooit mee in het terrein omdat ze dat zonde vinden. Maar er zijn ook mensen die dat wel eens willen gaan doen maar weten niet hoe ze om moeten gaan met een terrein wagen en al helemaal niet met de extra tussen bak die normale personen auto's niet hebben. Voor deze mensen heb ik geprobeerd om duidelijk te maken hoe u met uw voertuig om moet gaan in het terrein.
Voor het terreinrijden:
Zorg voor een goed sleeplint, dus geen gewoon (benzinepomp) sleeplint.
neem een schep mee. Graven is soms noodzakelijk.
neem minimaal 2 goede D-sluitingen mee om het sleeplint goed te bevestigen.
Denk je dat je een diepe plas of blubber put moet doorwaden, monteer alvast het sleeplint aan de auto. (als je teminste niet een nat pak wilt halen, en je motorkap heel wilt houden) neem eventueel laarzen en werkhandschoenen mee en een vuilniszak om het vieze sleeplint in te doen na gebruik.
ga nooit alleen rijden, en neem je mobiel mee voor eventuele nood gevallen
SCHAKEL ALTIJD VOOR HET TERREIN RIJDEN DE VRIJLOOP NAVEN IN DE STAND 'LOCK' (alleen handmatige naven)
Na het terreinrijden:
- zorg ervoor dat je kentekenplaat, lampen en spiegels goed schoon zijn.
- maak je auto zo snel mogelijk na het PLOETEREN schoon!!!! (behoud van je auto)
- Maak je remmen dus OOK GOED schoon!!!! (wel leuk dat ze het goed blijven doen)
Hoe werkt nu de vierwielaandrijving???
'Normale' personenauto's worden via 2 wielen voor of achter aangedreven. Een terrein wagen heeft de mogelijkheid om alle vier de wielen aan te drijven. Voor het rijden op de weg is 2 wielaandrijving voldoende. Daarom kan je de vierwielaandrijving in en uit schakelen. Vierwielaandrijving is alleen bedoeld om je auto door zware omstandigheden te sturen. Of als op de gewone weg veel sneeuw ligt, kan je ook gebruik maken van de vierwielaandrijving. Gebruik dit absoluut niet op de gewone weg!!! Als de auto in vierwieldrijf staat worden alle vier de wielen aan elkaar gekoppeld. Het is noodzakelijk dat een auto in bochten ervoor zorgt dat het buitenste wiel in de bocht sneller draait dan de binnenste. Nu is dat met vierwielaandrijving niet of nauwelijks het geval. U zult ook merken dat op de gewone weg rijden in de vierwielstand erg moeilijk sturen is. De auto gaat zich dan door de bochten wringen. Dit kan het gevolg zijn van een defecte aandrijving. DUS OP DE GEWONE WEG, GEEN VIERWIELDRIJF GEBRUIKEN!!! (behalve op een dikke sneeuw ondergrond). De extra versnellingspook in uw auto is de pook van de tussenbak die ervoor zorgt dat u uw auto in vierwiel kan zetten. Er zijn 4 standen met deze pook te realiseren. Normaal staat hij altijd in 2H, dat is de 2 wielaandrijving. Dan zit er een stand op met 4H. Met deze stand zet u uw auto in vierwieldrijf en in de hoge gearing (gearing is overbreng verhouding). Hoog is dus de normale overbrengen waarmee u ook op de weg rijd. Voorbeeld: in de 2e versnelling bij 3000 toeren 40 km/u. De 4H stand gebruikt u in normaal terrein. Zandpad of een bospad. Gaat u het zware terrein verkennen, dus diepe kuilen met veel blubber en mul zand, zet u uw auto in 4L. Deze versnelling is hetzelfde als 4H, alleen dan met een grotere overbrenging. Voorbeeld: in de 2e versnelling 3000 toeren 20 km/u. U ziet dat u meer toeren moet maken om dezelfde snelheid te halen als de normale stand 2H of 4H. U kunt het vergelijken met een kruipversnelling. U moet als u uw auto in vierwielaandrijving schakeld de vrijloopnaven bij de voorwielen in de stand LOCK zetten. Zo koppelt u de voorwielen aan het vierwieldrijf systeem. Als u dat niet doet, en zet de auto toch in vierwieldrijf, zult u geen tarctie (grip) hebben op de voorwielen. Heeft u auto automatische vrijloopnaven, dan gaat dit automatisch met het inschakelen van de vierwieldrijf. U zet ze dan in de lock stand door de auto in 4H of 4L te zetten, en rijd dan heel langzaam naar voren ongeveer 3 meter. U hoort dan een heel zacht klikje bij de voorwielen. U kunt er dan vanuit gaan dat de naven zijn gelockt. Als u ze weer uit wilt schakelen rijd u ongeveer 3 meter naar achteren. En u hoord weer een klikje. Soms kunt u dit voelen aan het stuur.
Samenvatting:
Als u gaat terrein rijden zet u voor u het terrein ingaat de 2e versnellingspook in de 4H of 4L stand, en zet u de vrijloop naven in de stand lock als u handmatige heeft, en als u automatische heeft rijd u 3 meter langzaam naar voren. Na het rijden in het terrein zet u de 2e versnellingspook in de 2H stand, en zet u de naven bij handmatige in de unlock stand, en bij automatiache rijd u 3 meter langzaam naar achteren. U herkent de automatische naven het woordje AUTO op de vrijloopnaaf. Zit er in het midden een knop, dan heeft u handmatige naven en zult u dus elke keer uit moeten stappen om de naven te locken of te unlocken.
Welke banden in het terrein ???
Als u een Suzuki terreinwagen koopt bij een dealer zitten er vaak de standaard M+S (modder en sneeuw) banden onder. Deze banden zijn puur voor op weg. Zijn deze banden nu slecht in het terrein? Nee, alleen hangt het wel van de ondergrond af. Rijdt u op mul zand, dan kunnen deze banden perfect volstaan. Op mul zand heeft u smalle banden nodig met niet al te grof profiel. Dat zijn dus u gewone standaard banden. Gaat u de blubber in, dan zijn brede banden een uitkomst met grof profiel. Het nadeel van die modder banden is dat ze op mul zand zich heel snel ingraven, en u geen meter vooruit komt. Gaat u echt vaak in het terrein spelen, dan is het aan te raden om twee setjes te kopen. Een set modderbanden, dus breed en grof profiel. En een set met smalle banden met weinig profiel.
Hoe rijd ik een steile heuvel op en af ???
U zult als u een steile heuvel op wilt rijden eerst te voet moeten gaan kijken wat er achter de heuvel is. Het moet niet de bedoeling zijn dat u enthousiast de heuvel passeerd en er geen doorlopende weg meer achter zit. Of dat er niet plotseling een boom staat. Als dit allemaal niet het geval is, rijd u eerst langzaam de heuvel op, om zo een indruk te krijgen hoe stijl deze heuvel is en met welke snelheid deze moet worden genomen. Ga niet de eerste keer als een gek aan de gang!!!! Komt u niet de eerste keer boven, neem dan een langere aanloop en voer de snelheid iets op. U neemt overigens een heuvel het beste in de 4L stand. Zo heeft de auto maximale koppel (trekkracht). Zorg ervoor dat u NIET de koppeling aanraakt tijdens het beklimmen van de heuvel! Dat is de meest voorkomende fout bij beginners. De auto verliest zo zijn snelheid en tractie. Maar ook slijt de koppeling als een gek. Blijf dus met uw voet weg van de koppeling, en zorg ervoor dat u gas houdt. Als u eenmaal bijna boven bent, (dus de voorwielen zijn op het topje) dat u het gas los laat. Doet u dit niet, is de kans aanwezig dat u gelanceerd wordt. Om een heuvel af te rijden remt u af op de motor. Gebruik het liefst NIET de remmen!!! De auto kan dan gaan slippen en dat zorgt ervoor dat u de controle van de auto kwijt bent. En dat kan voor hele nare situaties zorgen. Zorg er ook voor dat u de heuvel recht op en af rijd. Om zo te voorkomen dat de auto schuin weg glijd.
Hoe rijd ik door mul zand ???
ALs het erg mul zand is, moet u de 4L versnelling gebruiken. U moet nu wel opletten dat de auto zich niet te snel gaat ingraven. is dit wel het geval, schakeld u hem in de 4H stand. U zult merken dat smalle banden met weinig profiel het beter doen in mul zand dan brede banden met grof profiel. Dit komt omdat smalle banden een grotere druk uit oefenen per vierkante centimeter dan brede banden. Zorg er ook voor dat als u moet stoppen, dat u dat doet op een plek waar u weer makkelijk weg kunt komen. Het is zeer moeilijk om in echt mul zand weg te komen vanaf nul. De wielen hebben de nijging om gelijk zich eigen in te graven. Zolang de auto snelheid houd gaat alles goed.
Hoe rij ik door modder sporen heen ???
Als u gaat terrein rijden zult u vast een keer een pad tegenkomen met diepe grote sporen die gemaakt zijn door bijvoorbeeld een traktor of een andere zware grote terreinwagen. (noem geen merken ;-) ) Zorg ervoor dat u NIET in deze sporen terecht komt!!! De Suzuki's zijn vaak wat smaller dan de gemiddelde terreinwagens, dus het mooiste is dat u boven op de sporen blijft. Bent u een beginner, kijk dan eens hoe anderen het doen. Scheeld u een hoop ergenis. Komen hun dan vast te staan, weet u gelijk hoe het niet moet. En dan kunt u heel behulpzaam degene eruit trekken met uw Suzi. Wees nooit bang om vast komen te zitten. Als u met een evenement rijd van bijvoorbeeld de Suzuki 4wd Club Holland, zijn er ALTIJD mensen die u helpen u eruit te krijgen.
Diepe plassen doorwaden.
Vanaf boven is het vaak moeilijk te zien hoe diep een plas nou is. Dat is nou net het gevaarlijke van een plas doorwaden. De bodem kan niet zo diep eruit zien, maar eenmaal midden in de rivier, meer, plas etc. kan er een diepe kuil liggen, of de bodem is heel zacht waardoor uw suzi gelijk met zijn voetjes weg zakt. Om dit te voorkomen kunt u het beste eerst te voet letterlijk pols hoogte nemen. U kan dat het beste doen door met een stok langs de zijkant te lopen en te kijken hoe diep het is. Een halve meter kan uw suzi makkelijk hebben. De ontsteking is bij onze suzi's zo gemaakt dat deze niet zo snel nat kan worden. (ze hebben echt de eigenschappen van een terreinwagen) Als u het gaat proberen wees dan voorzichtig. Rij langzaam door het water. Zolang u blijft rijden, zal het water door de auto naar voren worden gedrukt en zal niet via de deur rubbers naar binenn lopen. Staat u eenmaal stil, dan zou ik ervoor zorgen dat alle tassen van de bodem weg gehaald worden en u uw voeten omhoog gooit. Er kan nu water naar binen lopen. PROBEER NIET UW SUZI TE STARTEN MIDDEN IN HET WATER!!! De auto kan zo water aanzuigen en dat KAN u uw motorblok wel eens kosten. Zorg ervoor dat u van te voren (as u niet via het raam en de motorkap wilt klimmen)een sleeplint aan de auto heeft vast gemaakt. Nu hoeft u alleen een sleepauto te regelen, lint uitgooien u u komt met uw suzi weer op het droge land. Als u water binen heeft, trek de voorste vloermatten weg. Daar zit een rubberen stop in de bodem. Als u deze eruit trekt, loopt de auto weer leeg. Zet hem eventueel schuin op een heuveltje. Wees dus niet bang dat u water binen krijgt. Het loopt er zo weer uit.(spreek uit ervaring)
Help! ik zit vast !!!! Wat nu ???
U heeft een vierwiel aangedreven auto, en u zit vast. Dat is iets wat bij sommige mensen er niet in gaat. Maar OOK deze auto's kunnen vast komen te zitten. Zodra er kruislings twee wielen van de grond komen, zal uw auto alle kracht geven aan de wielen met de minste weerstand. En dat zijn dan de wielen die in de lucht zweven, of spinnen in de blubber/zand etc. Nu wilt u natuurlijk niet tot kerst daar blijven staan. U zult dus moeten kijken of er een 2e auto in de buurt is. Het liefst een auto met een lier erop. Werkt het slepen met sleeplint niet, kan deze auto je eventueel eruit lieren. U maakt een GOED sleeplint vast aan de achterkant van de sleepauto. (achteruit slepen kan de versnellingsbak vernielen) Het andere eind maakt u deugelijk vast met D-sluitingen aan uw auto. Spreek van te voren af dat de sleepauto toetert als deze begint met rekken. U moet in dezelfde richting mee helpen door ook een beetje gas te geven. Dat sleept wat makkelijker. Als u de sleepende auto bent, zet uw auto in de 4L stand. Zo heeft u de meeste trekkracht. Zorg ervoor dat u absoluut NIET de koppeling gebruikt om te doseren. Dit kost u uw koppeling!!!! Het si de bedoeling dat u de koppeling op laat komen en de rest doet u met het gas pedaal. Trek gelijdelijk aan, ga niet als een gek te keer. Krijgt u hem niet met de eerste ruk los, probeer het opnieuw. Zorg ervoor dat omstanders uit de buurt blijven. Mocht het lint breken, kan dit voor ernstige verwondingen lijden.
Ik hoop dat ik u een beetje opweg gehoplen hebt met het overwinnen van de angsten om vast te zitten en u genoeg informatie hebt gegeven wat betreft de rijtechniek in het terrein. Heeft u nog vragen, twijfel niet en zet uw vraag in mijn gastenboek. Ik probeer u dan zo spoedig mogelijk een goed antwoord te geven.
WIE WEET KOMEN WE ELKAAR NOG WEL EENS TEGEN!!!!
mvg de PLOETERAAR